Onejda Kyçyk
Përgjegjës Departamenti
Dep. Qendrës së Kërkimit të Ushqimit
Zyra:
E-mail: okycyk@ubt.edu.al
Telefon: +355 69 65 043 65
Fokusi i Kërkimit Shkencor
1. Studimi i frutit të ullirit dhe cilësisë së vajit të ullirit
• Analiza e pronave fizikë, kimike dhe organoleptike të ullinjve.
• Vlerësimi i cilësisë së vajit të ullirit bazuar në përbërësit bioaktivë dhe indeksat e
maturimit.
2. Përmirësimi i teknologjive të përpunimit ushqimor dhe optimizimi i kushteve post-harvest
• Zhvillimi i metodave për të ruajtur freskinë dhe vlerat ushqyese të produkteve.
• Reduktimi i humbjeve gjatë magazinimit dhe transportit.
3. Siguria ushqimore dhe menaxhimi i cilësisë në zinxhirin agro-ushqimor
• Implementimi i sistemeve të kontrollit të cilësisë dhe HACCP.
• Monitorimi i parametrave kritikë për sigurinë ushqimore.
4. Analiza e përbërësve bioaktivë dhe ndikimi i tyre në vlerën ushqyese
• Identifikimi i polifenoleve, antioksidantëve dhe komponimeve të tjera të dobishme.
• Studimi i efektit të tyre në shëndet dhe qëndrueshmërinë e produktit.
5. Zhvillimi i qasjeve të qëndrueshme për përpunimin e ushqimeve dhe bioekonominë qarkulluese
• Optimizimi i përdorimit të burimeve dhe reduktimi i mbetjeve ushqimore.
• Integrimi i koncepteve të ekonomisë qarkulluese në proceset e prodhimit.
Fokusi në Mësimdhënie
• Teknologjia e përpunimit të vajit dhe yndyrës
• Paketimi dhe ruajta e ushqimit
• Teknikat bashkohore të paketimit.
Publikime-numri total: 40
Publikime tё rёndёsishme:
🔗 GoogleScholar: https://scholar.google.com/scholar?hl=en&as_sdt=0%2C5&q=onejda+ky%C3%A7yk
🔗 ResearchGate: https://www.researchgate.net/profile/Onejda-Kycyk?ev=prf_overview
🔗 ORCID iD: 0000-0001-9361-042X
1. Kyçyk, O., Aguilera, M.P., Gaforio, J.J., Jiménez, A. and Beltrán, G. (2016), Sterol composition of virgin olive oil of forty-three olive cultivars from the World Collection Olive Germplasm Bank of Cordoba. J. Sci. Food Agric., 96: 4143-4150. https://doi.org/10.1002/jsfa.7616
2. Vuksani, G.; Vuksani, A.; Kyçyk, O.; Pazari, F.; Thomaj, T. Determination of Olive Maturity Stage and Optimal Harvest Interval of ‘Kalinjot’ Cultivar Using Destructive and Non-Destructive Methods. AgriEngineering 2025, 7, 253. https://doi.org/10.3390/agriengineering7080253
3. Lamce, F., Kycyk, O., Gozhdari, K., Zejnelhoxha, S. i Kukali, E. (2020). The influence of stems and oak chips on the fermentation and color stabilization during maturation of red wines produced by cv. Shesh i Zi. Journal of Central European Agriculture, 21 (1), 129-134. https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.1.2735
4. Fatbardha Lamçe, Onejda Kyçyk, Adhurim Lazaj, Mamica Ruci, And Julian Karaulli (2024) Evaluation of total polyphenols and antioxidant activity of fruit and olive oil, through extraction with the ultrasound method. Carpathian Journal of Food Science and Technology, Papers Vol. 17(1) 2024 https://doi.org/10.34302/crpjfst/2025.17.1.7
5. Karaulli, J.; Xhaferaj, N.; Coppola, F.; Testa, B.; Letizia, F.; Kyçyk, O.; Kongoli, R.; Ruci, M.; Lamçe, F.; Sulaj, K.; et al. Bioprospecting of Metschnikowia pulcherrima Strains, Isolated from a Vineyard Ecosystem, as Novel Starter Cultures for Craft Beer Production. Fermentation 2024, 10, 513. https://doi.org/10.3390/fermentation10100513
6. Fatbardha Lamçe, Krenar Gozhdari, Renata Kongoli, Besim Meta, Onejda Kyçyk (2018) Evaluation of the content of polyphenols and flavonoids during the fermentation of white wines (cv. Pulëz and Shesh i bardhë) with and without skins Albanian j. agric. sci. 2018; (Special edition, Proceedings - ICOALS, 2018)
7. Onejda Kycyk, Anisa Peculi, Nertil Xhaferaj, Albiona Brahollari, Fatbardha Lamceand Anila Kopali (2020) Comparision of Polyphenol Content in Olive Oil cv Kalinjot Obtained in Two Different Extraction System Albanian j. agric. sci. 2020; 19 (4): 55-60
8. Kycyk,Onejda and Meta, Fatbardha and Gozhdari,Krenar and Kukali, Edlira, 20210298830, English, Conference paper, Turkey, 9789753742795, Edirne, AGBIOL 2020. II International Agricultural, Biological & Life Science Conference, Edirne, Turkey, 1-3 September 2020. Proceedings, (515–522), Trakia University, Comparison of total chlorophyll content, chlorophyll a, b and carotenoids in prunus rootstocks; CAB 6 P in vitro (Prunus cerasus) and in vivo of P. mahaleb (Prunus cerasus)., (2020)
9. Fatjon Hoxha1, Fatbardha Lamçe, Marsela Beqo, Renata Kongoli, Ilirjan Malollari, Onejda Kyçyk (2019) Quality Evaluation of Commercialised Honey in Tirana Using Physicochemical Analysis Albanian j. agric. sci. 2019;18 (1): 26-31
10. Julian Karaulli, Nertil Xhaferaj, Mamica Ruci, Bruno Testa, Francesco Letizia, G Albanese, R Kongoli, F Lamçe, O Kyçyk, K Sulaj (2023) Evaluation of Saccharomyces and NonSaccharomyces Yeasts Isolated from Albanian Autochthonous Grape Varieties for Craft Beer Production Proceedings of the Proceedings of V International Agricultural, Biological, Life Science Conference (AGBIOL) 654-665
To be successful your content needs to be useful to your readers.
Start with the customer – find out what they want and give it to them.