MSc. Sunilda HAVERAJ
Specialiste në Departamentin Kimi
E-mail: shaveraj@ubt.edu.al
Departamenti i Kimisë (DK) është një prej njësive më të vjetra të strukturave të Universitetit Bujqësor të Tiranës. Në fillimet e veta ka qenë seksion i Departamentit Ndërfakultator, në Fakultetin e Bujqësisë, duke përfshirë disiplinat e Kimisë dhe Biologjisë me emërtimin Seksioni i Kimi-Biologjisë. Pas riorganizimit të strukturave të UBT, në vitin 2007, ky seksion u bë pjesë e Fakultetit të Bioteknologjisë dhe Ushqimit, tanimë si Departamenti i Kimi-Biologjisë. Ndërsa me Vendim Senati të UBT Nr. 36, dt. 15.09.2014 dhe bazuar në Ligjin e Arsimit të Lartë (i ndryshuar), Nr. 10493, dt. 15.12.2011, Neni 23, Pika 3,4, Departamenti i Kimisë egziston si një njësi bazë e Fakultetit tё Bioteknologjisё dhe Ushqimit, dhe përfshin disiplinat e Kimisë Inorganike, Kimisë Organike, Kimisë së Produkteve Natyrore, Kimisë Analitike dhe Metodat Instrumentale të Analizës, etj.
Që në fillesat e veta, disiplinat e këtij departamenti kanë qënë dhe janë pjesë e programeve të studimit për nivelin e parë “Bachelor” të Fakulteteve të UBT (Fakulteti i Bujqësisë dhe Mjedisit, Veterinarisë, Shkencave Pyjore dhe Bioteknologjisë e Ushqimit) si dhe në nivelin e dytë “Master Shkencor” e “Master Profesional” të Fakultetit të Bujqësisë dhe Mjedisit, tё Fakultetit tё Bioteknologjisё e Ushqimit dhe tё Fakultetit tё Shkencave Pyjore.
Programet e studimit:
Departamenti i Kimisё ofron njё program studimi në ciklin e dytë (Master Profesional):
– Master Profesional nё “Analizat e Ushqimeve”
Programi i studimeve Master Profesional “Analizat e Ushqimeve” synon të formojë specialistë tё analizave tё ushqimeve duke u siguruar tё diplomuarve kompetenca profesionale si :
FBU, mundëson përgatitjen e specialisteve dhe shkencëtarëve në Inxhinieri agroushqimore (teknologë agroushqimorë e vreshtarë-enologe), Bioteknologëve ushqimore dhe specialistëve për Ushqimin dhe Sigurinë ushqimore, të aftë të kontribuojnë në të gjitha etapat e zinxhirit ushqimor (manipulimin dhe transformimin e lëndëve të para me origjine bimore, shtazore e bioteknologjike, ambalazhimin, ruajtjen dhe tregëtimin e produkteve ushqimore), përfshirë garantimin e cilësisë së proceseve e produkteve, me anën e zbatimit të sistemeve të sigurimit të cilësisë së ushqimit dhe administrimit të saj, nëpërmjet promovimit dhe pjesëmarrjes së studentëve e personelit akademik dhe njësive të FBU në programe të avancuara të edukimit, kërkimit dhe trainimit në fushat e mesipërme.
FBU është dhe zhvillohet si një qendër bashkëkohore studimore, kërkimore dhe transferimi të njohurive, në fushën e bioteknologjisë dhe ushqimit, për krijimin e potencialit teknologjik të vendit dhe kontributin e tij në sektorët e sistemit të prodhimit, kërkimit dhe zhvillimit teknologjik të ushqimit, zhvillimin ekonomik të vendit dhe integrimin Evropian. Vizioni i zhvillimit të FBU-së është modernizimi dhe akreditimi i programeve të studimit mbi bazën e konsolidimit periodik të metodave të mësimdhënies, mësimnxënies, aftësimit profesional dhe kërkimkit shkencor për të garantuar që studentët e diplomuar të zotërojnë aftësi shkencore dhe profesionale për të punuar në sektorin e ushqimit, bioteknologjisë ushqimore, përpunimit të ushqimit, sigurisë dhe cilësise së ushqimit, të ushqyerit të njeriut, dhe fushave të tjera të agro-industrisë dhe shkencave të jetës.
Departamenti i Kimisë
Master Profesional në “Analizat e Ushqimeve”
Struktura e re e kontrollit zyrtar të ushqimit dhe sigurisë ushqimore, thekson nevojën e përgatitjes së specialistëve të lartë në fushën e Analizave të ushqimeve, zbatimin e metodave standarde, përdorimin e pajisjeve instrumentale, interpretimin e rezultateve për vlerësimin e përbërjes dhe natyralitetit të produkteve ushqimore, si dhe treguesit që garantojnë sigurinë ushqimore.
Zbatimi i skemave të autokontrollit dhe skemave të çertifikimit të produkteve ushqimore, sipas standardeve ndërkombëtare, pranë operatorëve të biznesit ushqimor, kërkojnë domosdoshëmrisht personel kompetent për garantimin e cilësisë së produkteve të prodhuara, gjurmueshmërisë në sistemin e ushqimit, me destinacion tregun e brendshëm dhe të jashtëm.
Ngritja e sistemit të adminsitrimit të cilësisë në laboratorët publikë dhe privatë të kontrollit të ushqimit dhe procesi i akreditimit të tyre, kërkon specialistë që janë produkte të programit të studimit “Analizat e Ushqimeve”. Promovimi i cilësisë së produkteve ushqimore, hartimi i standardeve kombëtare të produkteve, kërkojnë motivimin e specialistëve të cilësisë së ushqimit. Duke patur parasysh gamën mjaft të gjerë dhe të larmishme të produkteve ushqimore, modifikimet e recepturave, metodat zyrtare të analizave për kontrollin e cilësisë dhe sigurisë së tyre, kërkesat në rritje të konsumatorëve për informacion të saktë dhe të detajuar të produkteve ushqimore, rritin domosdoshmërinë e përgatitjes së specialistëve të fushës.
Objektivat:
-Të përgatitë specialistë me formim shkencor dhe profesional në fushën analizave të ushqimit, kontrollin e cilësisë, sigurisë dhe gjurmueshmërisë së ushqimeve, në të gjitha etapat e zinxhirit ushqimor.
-Të fitohen njohuri për tipet e ushqimeve sipas legjislacionit dhe etiketimit për ushqimin, kërkesave të standardeve të cilësisë dhe sigurisë, gjurmueshmërisë, të të ushqyerit, zbulimin e falsifikimeve dhe analizës në sistemin e ushqimit.
-Të fitohen njohuri për zhvillimin dhe zbatimin e metodave të analizave kimike, fizike, mikrobiologjike, sensoriale, mbetjeve, gjurmueshmërisë të grupeve ushqimore, metodave instrumentale të analizës dhe kontrollit dhe sigurimit të cilësisë në laboratorët e analizave të ushqimit, sipas metodave zyrtare dhe të rekomanduara të analizës së ushqimeve.
-Të fitojë shprehi në procedurat e marrjes, manipulimit, ruajtjes, dokumentimit dhe përdorimit të mostrave për analiza, përdorimin e pajisjeve dhe aparaturave të Laboratorit të analizave të ushqimit, procedurat e matjeve dhe vlerësimit, raportimit, masat e sigurimit teknik dhe zbatimit të praktikave të mira laboratorike.
-Të njihen sistemet e cilësisë, standardet e cilësisë së proceseve dhe produkteve, në njësitë e manipulimit, të transformimit, të ambalazhimit, të ruajtjes dhe të shërbimeve, si pjesë e sigurimit të cilësisë te këto etapa të vargut ushqimor, në përputhje me legjislacionin ushqimor.
-Të përgatitë specialistë me kualifikimin e duhur dhe me njohuritë e mjaftueshme për hartimin dhe zbatimin e planeve strategjike dhe të qëndrueshme, të bazuara shkencërisht, në mendimin kritik dhe arsyetimin etik për vlerësimin e çeshtjeve të analizave te ushqimeve në sistemin e ushqimit.